Kinderen in Permacultuur 10 & 11 Feb. 2018

children in permaculture flyer

een frisse, innovatieve invalshoek op ecologisch natuur onderwijs voor jonge kinderen

Datum: 10 & 11 Feb. 2018
Tijd: 9 – 17 uur
Locatie: Den Bosch, NL
Taal: English

  • Geef jij les of inspireer jij kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar (als leerkracht, ouder, grootouder, jeugdzorg , etc)?
  • Houd je van natuur en zoek je naar manieren om die passie met kinderen te delen?
  • Ben je ook bezorgd over de toekomst van de aarde, en wil je onderdeel uitmaken van de lange-termijn duurzame oplossingen?
children in permaculture logo tree
Deze tweedaagse workshop biedt je praktische hulpmiddelen voor het cultiveren en groeien van een “Ecologische houding” en “liefde voor de natuur” in onderwijs voor jonge kinderen.

Waarom is dit nu specifiek relevant voor jou?

We weten reeds decennia dat de jeugd de tijd is waarin de basale houding, opvattingen en wereldbeeld gevormd worden bij kinderen voor hun verdere leven. Inclusief de opvattingen en houding in relatie tot natuur en milieu. Het versnellen van wereldwijde klimaatverandering en de bedreigingen van de ecologische systemen van de aarde wijzen op de kritieke noodzaak om een nieuwe generatie duurzame denkers te vormen, en daarmee zo vroeg mogelijk te beginnen.

Belangrijkste vragen:

Hoe kunnen we kinderen helpen om een diep gevoel van liefde, verbondenheid en eerbied voor de natuur te ontwikkelen? Een gevoel dat de basis is van alle vormen van duurzaamheid.
Hoe kunnen we kinderen helpen om praktische vaardigheden te verwerven in het begrijpen en “lezen” van de stille taal van de natuur en ervoor te kiezen om ermee te gaan werken?
Is het mogelijk om deze manier van denken in het hele onderwijsproces op te nemen?

Het Children in Permaculture project

Dit zijn enkele van de belangrijkste vragen die de ontwikkeling motiveerden van het “Children in Permaculture” Erasmus plus project. Sinds de jaren 1970, leidt de permacultuur beweging een diepgaande paradigma verschuiving in de relatie tussen de mens en de natuur. Met het oog op slimme, efficiënte systemen die verderbouwen op de wijsheid van de natuur en overvloed genereren; zowel voor de mens als de planeet. Op een duurzame, lage impact manieren. De term “permacultuur” komt van het idee van het creëren van een “permanente cultuur”; denken aan de toekomstige generaties, in tegenstelling tot de consument cultuur die milieueffecten voor lief neemt en de erfenis doorschuift naar de volgende generaties.

Het Children in Permacultuur-project heeft tot doel deze nieuwe manieren van de natuur met de volgende generatie via het onderwijssysteem in grote lijnen te introduceren als een van de sleutels tot een ecologisch levensvatbare toekomst. Het projectteam hebben een handleiding, sessie plannen en methodologische richtlijnen om te helpen opvoeders vinden manieren om permacultuur insluiten in de leeromgeving van kinderen.

Wat te verwachten?:

In deze tweedaagse workshop krijgt u de kans om:

  • een basiskennis van permacultuur op te bouwen en af te wegen wat de implicaties voor onderwijs zijn
  • te leren hoe de permacultuur ethiek en principes effectief toe te passen zijn met formele en informele mogelijkheden voor het opleiden van kinderen
  • het delen van slimste/beste methodieken met andere opvoeders
  • te leren hoe het onderwijs aan te passen is aan een outdoor omgeving en daarbij om te gaan met potentiële uitdagingen.
  • toegang te krijgen tot en het gebruik van alle middelen en gereedschappen ontwikkeld voor het “children in permaculture” project

Over de workshop begeleiders:

Didi A.Devapriya

didi anandadevapriya profile picture
Didi is een ervaren internationale trainer in Neohumanistisch onderwijs, oorspronkelijk afkomstig uit de VS, nu gevestigd in Roemenië sinds 2005. Ze heeft leraren getraind in Roemenië, Nederland, Italië, Australië en Libanon. Zij is de oprichter en voorzitter van de Vereniging van Neohumanistische Educatie in Roemenië en de president van AMURTEL, die verschillende serviceprojecten in een landelijke gemeenschap uitvoert, waaronder een door de gemeenschap gesteund landbouwproject dat zij is gestart.Een Neohumanistisch naschoolse project, een kindertehuis en een Neohumanistische kleuterschool in Boekarest. Neohumanistisch onderwijs is een holistische benadering van onderwijs die de nadruk legt op het ontwikkelen van inclusief, ecologisch denken voor alle levende wezens en de wereld. Didi is toegetreden tot het Children in Permaculture-project via de Association of Neohumanist Education en is een van de hoofdauteurs van het Children in Permaculture-curriculum, haar expertise aanbiedend in holistische voorschoolse educatie.

Rakesh Rootsman Rak

Rakesh Rootsman rak picture
Rakesh is een ervaren permacultuurleraar en een low impact living designer uit het Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in gemeenschaps veerkracht, permacultuur, het creëren van voedselbossen en andere voedselgroeisystemen die weinig onderhoud vergen. Rakesh ontwerpt en onderwijst permacultuur voor individuen en gemeenschappen sinds 2009, en heeft meer dan 200 permacultuur, bostuinieren, eco village design en aanverwante cursussen gegeven. Zijn ontwerpportfolio varieert van een bostuin in een ecovillage van 30 hectare in Kroatië, dat hij in mede-eigendom heeft aan veel voedselcultuurtuinen, privéboerderijen en achtertuinen in de stad, maar ook samenwerkingsverbanden ontwerpt, stedelijke waterretentiesystemen en zelfs computersoftware en documentatiesystemen. Samen met Permaculture richt Rakesh zich op de menselijke vaardigheden van communicatie en planning die zo nodig zijn voor succesvolle gemeenschappen. Hij is een van de oprichters van het project Children in Permaculture, dat werd gelanceerd tijdens de internationale permacultuurconferentie in 2015. Wees dus voorbereid u af en toe ovan de gebaande paden te begeven.
Website: www.ecologicaldesigns.co.uk

Voor degenen die niet beide dagen kunnen:

Het is mogelijk om aan één van de twee dagen deel te nemen.
Dag 1 gaat voornamelijk over het begrijpen en oplossen van de problemen waarmee we worden geconfronteerd wanneer we kinderen buiten lesgeven Dag 2 gaat met name over het gebruik van de inhoud van Children in Permaculture en over het maken van uw eigen leermogelijkheden en lesplannen.

Kosten

Voorgestelde bijdrage voor de workshop is € 100 per dag

Registratie

Vul svp. dit formulier in registratie formulier om te registreren en een plaats te reserveren.

Contact

Contact voor meer informatie:
Rakesh: rakeshaji@gmail.com