Driedaagse training “De essentie van de leraar”

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 27/02/2020 - 29/02/2020
08:30 - 17:30

Locatie
Lotus Training - Grote Zaal

Categorieën


De essentie van de leraar – Driedaagse training voor leraren in het Lotus Lerarenopleidingscentrum, Nederland

Deze winter vindt er een dynamische en speelse driedaagse lerarenopleiding plaats op 27-29 februari 2020. Dit evenement wordt georganiseerd voor een groep van maximaal veertig leerkrachten .

Als je al in de dagopvang of een school werkt,en wat inspiratie kan gebruiken kan je deel uitmaken van die meeslepende reis! Het programma staat open voor alle (aspirant-)leerkrachten voor kinderen van 0-12 jaar.

Deze editie van de driedaagse lerarenopleidingen komen voort uit een reeks van ruim 30 jaar lerarenopleiding bij Zonnelicht KDV, in Den Bosch. Deze rijke traditie van trainingen is een stimulans voor iedereen die deelneemt. Het evenement word net als vorig jaar gefaciliteerd door de zusterorganisatie Lotus-Training. Vorig jaar was de titel “Spiritueel Leiderschap”.  Dit jaar is het onderwerp “De essentie van de Leraar”.

Het evenement bestaat uit twee gelijktijdige programmapaden: Het programmapad voor de nieuwe leraren en een programmapad voor meer ervaren leraren. In het programma voor nieuwe leraren ligt de nadruk op het leren over fundamentele aspecten van de onderwijsfilosofie. De meer ervaren docenten zijn betrokken bij verschillende workshops en lezingen met een focus op de docent als rolmodel en het onderwijzen en werken vanuit authenticiteit en kernwaarden.

Naast deze aandachtspunten bevat het programma veel gemeenschappelijke elementen voor individuele en collectieve groei. Naast diverse workshops, (trainings)activiteiten en presentaties is er ruimte om eenheid te voelen en geïnspireerd te raken door middel van Kiirtan en meditatie, en leraren hebben de mogelijkheid om een persoonlijke meditatiepraktijk te leren of zelfs te herzien.

Om dit meerdaagse evenement mogelijk te maken, komen de Engelstalige lerarentrainers Didi Ananda Devapriya uit Roemenië en Satya Tanner uit Denemarken om de driedaagse reis vorm te geven.

Waarom de essentie van de Leraar?

Na de driedaagse leiderschapstraining van vorig jaar staat dit jaar in het teken van de essentie van de leraar…. Wat betekent het om een leraar te zijn…. en wat vraagt dit kind of deze situatie van mij.

Volgens Yolande Koning, directeur van Zonnelicht KDV:

“Het is belangrijk dat de leerkrachten het vertrouwen krijgen om te schitteren en te staan voor wie ze zijn…. dit vraagt om innerlijke reflectie op de rol als leerkracht. Dit is belangrijk voor de individuele leerkrachten die op deze manier veel meer vrijheid ervaren, het is belangrijk voor de kinderen die ze begeleiden en het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de organisaties waar ze voor werken”.

“Leraren moeten innerlijke kracht en vastberadenheid voelen. Ze moeten dat kunnen gebruiken om hun unieke individuele kwaliteiten als leraar tot uitdrukking te brengen. De leraren moeten ook in staat zijn om hun emotionele balans te behouden in het geval van sterke tegenspoed.”.

“Echte leraren stellen anderen in staat om groots te zijn. Zij moedigen aan en prijzen prestaties. Zulke leraren weten dat ‘wie ik ben’ niet afhankelijk is van ‘wat ik doe’, of van titels of functies. Zoals liefhebbende ouders trots zijn op de prestaties van hun kinderen, tonen deze leerkrachten vreugde wanneer anderen ook groots worden”.
“Ideale leerkrachten zijn ‘visionair’, ‘coachend’ en ‘democratisch’ en maken zelden gebruik van de minder effectieve ‘bevelende’ stijlen.

Het driedaagse event/programma bestond uit verschillende lagen:

  • Meditatie
  • Live muziek
  • Inhoud; onderwerpen en workshops
  • Lichamelijke oefeningen
  • Creativiteit & expressie
  • Gezonde Biologische voeding

Om een gevoel van eenheid en vreugde te creëren, begint elke dag met levendige spelletjes om het onderwerp van de dag en de leraren tot leven te brengen. Na deze gelukkige start wordt de theorie op vele manieren besproken of getoond. Ten derde kijken we hoe dit van toepassing is op het leven en de leer. Dit programma eindigt met een gezamenlijk diner.

Ervaringen van vorig jaar (willekeurige citaten van docenten)

“Ik moest de beste plek voor mezelf vinden in een grote zaal vol leraren en enkele van mijn directe collega’s …. die zich bewust waren van mijn relatie met hen. De bewustwording van deze onuitgesproken affiniteiten was een zeer sterke oefening. Hoe je je tussen andere leerkrachten door met elkaar verhoudt werd zichtbaar, bijna tastbaar. Ongelooflijk! Waarom zou iemand in de schaduw van een andere leraar willen staan? Het was erg fascinerend om me bewust te zijn van dit proces en om de beste plek voor mezelf in de zon te vinden”.

“Voor mij persoonlijk was dit verreweg de beste opleiding in jaren; en ik zie dat veel leraren zijn gegroeid in hun leiderschap.

“Ik heb veel persoonlijke inspiratie opgedaan, vooral zichtbaar in kleine dingen. Ik heb besloten om de komende week iets eerder naar mijn werk te gaan om me beter voor te bereiden. Deze kleine dingen maken het verschil”.

“Er was veel diversiteit in het programma…. het ademde. De trommels in Djembè waren echt geweldig.” “De Djembè-trommels waren echt geweldig.

“De training gaf inzicht in mijn eigen zijn. Een voorbeeld is een spel dat we speelden over het vinden van je eigen ware zelf door te kiezen tussen een type persoon (als ondernemer of als vechter) met aanvullende kenmerken die verspreid waren over een ruimte. Ik heb wat problemen ondervonden omdat ik mezelf bij meer dan één type persoon herkende. Het spel ging verder door in dezelfde kamer rond te lopen en kenmerken op te schrijven die ik voor de toekomst ambieer. Dit gaf me duidelijkheid over welk type persoon ik wil zijn en welke aanvullende kenmerken ik meer wil ontwikkelen”.

Verhaal van Elly:
“Drie dagen om me te ontwikkelen met mensen die bekend zijn en mensen die nieuw zijn in het onderwijs. Ik was opgewonden en vol aandacht toen Satya citeerde … ‘Het intuïtieve verstand is een heilige gave, het rationele verstand is een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij gecreëerd die de dienaar eert en die de gave vergeten is. Deze zinnen wekken me wakker en ik neem ze mee op mijn weg.

“Om me verbonden te voelen, zijn Kiirtan en dans / beweging prachtige instrumenten. Muzikanten die als groep op de trommel spelen en dansen en zingen openen mijn hart en geven me het gevoel dat ik me verlicht en blij, verbonden en blij ben. Mindfulness en meditatie, de ‘gelukkige’ video-animaties, de gezamenlijke praktijk en de individuele meditatielessen van Didi. Het was rijk om te delen en het voedde me. Ik ontmoette mooie mensen, keek naar collega’s andere ogen.

“Isshta, ik weet nu de betekenis, maar hoe schrijf ik het? De manier om het uit te drukken en duidelijk te maken aan mensen die er nog nooit van gehoord hebben……. Spelenderwijs leren door liedjes te zingen met bewegingen en gebaren. Het bewustzijn van liefde en mededogen deed me gloeien in het donker”.

“Laten we teruggaan naar waar ik begonnen ben………….De intuïtieve geest is een heilig geschenk, de rationele geest een trouwe dienaar. Deze training, of zoals wij het noemen, ontwikkeling, heeft mijn intuïtieve geest wakker geschud. Ik bedoel, het was er al, maar ik had een wekoproep nodig”.

“In de dagen na de training was er een heel bijzondere sfeer met mijn collega’s, we zongen de nieuw geleerde liedjes voor de jonge kinderen. En onze ogen schenen helderder dan ik eerder zag. In mij is er een diepe wens om deel te nemen aan de Leiderschapstraining, om te leren, om les te geven, om samen op te bouwen. Namaskar”

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.